Egzersiz temelde iki şekilde olabilmektedir. Yer hareketleri (matwork); burada top, çember, esnek bantlar kullanılarak egzersiz desteklenir. Diğeri ise aletli pilates olarak adlandırılan kendine has yapıları olan çeşitli aletler (reformer, trapez (cadillac), ladder barrel, chair barrel, spine corrector) yardımı ile yapılandır.
Günümüzde en çok bilineni ve kullanılanı Reformer’ dır.
Reformer egzersizlerinde amaç tüm vücudu çalıştırmaktır. Vücuttaki bölgeleri izole edip çalıştırmak mümkün olmasına rağmen reformer felsefesinde sadece belli başlı kas gruplarını çalıştırmak hedeflenmez. Kişi reformer ile çalışırken vücudun kuvvet merkezini de (core / powerhouse) kullanır.Böylece aslında kollarıyla bantları çekerken ya da bacaklarıyla ayak-barını iterken sadece tek bir kas grubunu çalıştırmamış olur. Vücuttaki tüm kas grupları aynı anda ve hemen hemen eşit düzeyde çalışır ve güçlenir. Bu reformer aletini diğer egzersiz aletlerinden ayıran en önemli özelliktir.
Bu özellik sayesinde reformer normal hayattaki aktivitelere de en benzer egzersizlerin (fonksiyonel egzersizlerin) yapılmasını sağlar.Reformer aletinin özelliklerinden biri de yatarak uygulanan hareketlerde, yerçekiminin etkisini azalttığı için kuvvet olarak zayıf kişilerin dahi birçok egzersizi yapabilmesine olanak sağlamasıdır. Egzersizler sırasında eklemlere az yük biner ve kişi güçlenerek normal hayattaki fizyolojik hareketleri yapabilmeye başlar.
Reformer üzerinde egzersiz yaparken, amaç güç kazanmak, vücudu kendi sınırları içinde doğru şekilde esnetmek, denge merkezini, postür bozukluklarını düzeltmek ve tüm bunlar esnasında doğru nefes, doğru tempo, odaklanma ve akıcı hareket ilkelerine sadık kalmaktır. Derslerde dengeli bir bütünlük olmalıdır; çünkü amaç belirli kas gruplarını şişirmek ya da büyütmek değil, esnetip uzatarak kuvvetlendirmektir.
10 DERSTE FARKI HİSSEDECEK, 20 DERSTE FARKI GÖRECEK, 30 DERSTE FARKLI BİR BEDENE SAHİP OLACAKSINIZ
Joseph Hubertus PILATES
Reformer pilatesin belli başlı faydaları ;
Kas dengesinin ayarlanması.
Bazı spor sakatlıklarının rehabilitasyonunda kullanılır.
Doğum sonrası vücudun toparlanmasını sağlamak.
Boyun, sırt ve bel kaslarını kuvvetlendirerek bel fıtığı ve boyun fıtığı riskini azaltması.
Pelvik taban kaslarını ve alt karın kaslarını baz alarak genel kuvvet artışını sağlamak.
Omurgayı destekleyen kasları kuvvetlendirerek yanlış duruş alışkanlıklarını önlemesi.
Esnemeler sonucu, kemiğin kasa karşı direnç göstererek kuvvetlenmesi, dolayısıyla osteoporoz riskinin azalması.
Yukarıda bahsi geçenler gibi sayabileceğimiz birçok yararı ile Reformer egzersizlerinin önemi oldukça fazladır.
Skolyoz, lordosis, kyphosis, ostreopoz gibi başlıca kemik, eklem ve omurga rahatsızlıklarında.
Duruş bozuklukları, deformasyon vakalarında, kalça ve bel kemiği rahatsızlıklarında.
Günlük yaşantımızda masa başı çalışmalarından dolayı ortaya çıkan ve yerleşen sırt ve bel ağrılarında.
Hamilelik dönemi öncesi ve sonrası için.
Sağlıklı bir şekilde sıkılaşmak için.
Unutulmamalıdır ki kötü omurga duruşu beyne %30 daha az oksijen gitmesine sebep olur. Bunu engellemenin en etkili yöntemlerinden biri doğru nefes ile yapılan esneklik ve kuvvet egzersizleridir.